« Paatoksen 10-vuotisjuhlanumero Mikko Pelttari 2000-luvun kinkkisimmän haasteen filosofialle ovat heittäneet geologit, ilmakehätieteilijät ja biosfäärin mallintajat. Vihjaavat, että ihmiskunnan toimet olisivat sysänneet planeetan uuteen geologiseen aikaan, antroposeeniin. Jos antroposeeni otetaan vakavasti, se on näyttämö myös kaikelle filosofialle. Paljon on ajateltava uusiksi. Kolme neljäsosaa lentävistä hyönteisistä on hävinnyt. Puff. Ahdistaa. Saksalainen tutkijaryhmä julkaisi paperinsa lokakuussa 2017. Tutkimuksessa… Continue reading…
Kuukausi: joulukuu 2017
Paatoksen 10-vuotisjuhlanumero
Sisällys Janne Säynäjäkangas: Pääkirjoitus Mikko Pelttari: Kysymyksiä tulevaisuuden geologeilta Teemu Tauriainen: Kansan käsitteen yhteiskunnallisesta murroksesta Tuomas Lahtinen & Jussi Määttä: Kansalaisuus gramscilaisesta näkökulmasta Liban Sheikh: Historiallisen materialismin konferenssissa Antti Virnes: Veden ja puiden runous Antti Virnes: Viisi runoa antroposeeniin Minna Hagman: Sisällissota – välttämätön vai ulossuljettu? Janne M. Korhonen: Joutilaisuus on vallankumouksellista Janne Säynäjäkangas: Tuntemattoman… Continue reading…
Pääkirjoitus
« Paatoksen 10-vuotisjuhlanumero Janne Säynäjäkangas Halu totuudenmukaiseen elämään viekoittelee filosofian pariin. Platon kuvaa Apologiassa, kuinka Sokrates valitsee kuolemantuomion kun vaihtoehtona on filosofiasta luopuminen. Sokrates piti totuudenmukaista elämää tärkeämpänä kuin hengissä pysyttelyä. Totuudenmukainen elämä houkuttelee, koska se tarkoittaa vapautta: todellisten rajoitteiden lisäksi ei ole myös kuviteltuja esteitä. On vapaampaa, jos tietää, mitkä polut ovat todella kulkukelpoisia. Mutta… Continue reading…