Fenomenologia ja luonnollisen asenteen kritiikki
päivitetty 11.3.2009
Mikko Pelttari
Joose Järvenkylä
Paatos perustettiin kaksi vuotta sitten, ja meille se on rakas lapsi. Yhteiskunnan kyynistämä nykyihminen saattaa harmistua tästä hyväntahtoisesta fiilistelystä.
Paatos sai alkunsa päähänpistostamme ja halusta perustaa filosofian opiskelijoille oma lehti. Hyvin nopeasti päädyttiin kuitenkin yleiseen filosofissävytteiseen kulttuurilehteen, jonka sisältö ja kohdeyleisö olivat suunniteltua laajemmat. Tämän vuoksi Paatoksen taustalle perustettiin oma yhdistys, joka vastaa lehden julkaisemista, niin että lehti on muodollisesti erotettu Tampereen yliopiston filosofian ainejärjestö Aatoksesta. Yhdistys oli alkuun tarkoitus oikein rekisteröidä, mutta moisista hullutuksista luovuttiin. Paatos ilman rahavirtoja on parempi Paatos.
Suhde ainejärjestöön on kuitenkin säilytetty, sekä hyperlinkkinä sivuston oikeassa yläkulmassa että sinä tosiasiana, että valtaosa kirjoituksista on peräisin Tampereen yliopiston filosofian opiskelijoiden ja henkilökunnan kynästä. Sana on kuitenkin vapaa, ja artikkeliehdotuksia otetaan mieluusti vastaan ympäri Suomea mistä tahansa filosofiaa sivuavasta aiheesta. Paatoksen keskeisenä tavoitteena on toimia itsenäisen ajattelun vapaana julkaisukanavana.
Vaikka Paatoksesta ottaisikin mieluusti kunniaa itselleen, niin ymmärrettävästi lehti on täsmälleen yhtä hyvä kuin sen sisältö. Koska alun perin on ollut selvää, että lehteä ei täytetä vain toimituksen paatoksella, ei aina ole ollut mahdollista seurata tarkasti ilmoitettua julkaisuaikataulua. Ilmestyessään lehti on kuitenkin sisältänyt juttuja laajasti vaihtelevista aiheista – toivottavasti nämä ovat olleet myös lukijoidemme mieleen. Paatos on käsitellyt kuvaa, elämänfilosofiaa, kaunokirjallisuutta ja nyt käsillä olevassa numerossa sumeilematta kaikennäköistä. Seuraava Paatos on tiedonsosiologinen ja ehdottoman mielenkiintoinen julkaisu.
Ensimmäisessä pääkirjoituksessa puhuimme vielä vahvasti opiskelijoiden lehdestä, ja viitteitä ainejärjestöön oli paljon. Jos kirjoittaisimme pääkirjoituksen nyt, niin moni asia olisi luultavasti toisin. Erään kohdan voisimme kuitenkin säilyttää sellaisenaan: "Paatoksessa ei arvostella päätoimittajien suosikkibändien tuoreimpia lättyjä, kerrota yksityiskohtaisia raportteja maankuuluista juhlistamme, eikä lehden ole tarkoitus olla Aatoksen ilmoitustaulu. Matka on pitkä, mutta olemme lähteneet liikkeelle."
Nyt, kahden vuoden ja neljän numeron jälkeen, institutionalisoituneiden päätoimittajien on vihdoin tullut aika katkaista napanuora ja siirtää vastuu nuoremmille ja virkeämmille. Ehkä juuri siksi, että jos kirjoittaisimme pääkirjoituksen nyt, niin moni asia olisi toisin. Toivotamme uudelle toimitukselle onnea ensimmäisen pääkirjoituksen saatesanojen kera: matka on pitkä, toivottavasti olemme lähteneet liikkeelle.
Haluamme omalta osaltamme kiittää kuluneista vuosista kaikkia lehdessä kontribuoineita, ja erityisesti verkkotoimittaja Risto Koskensiltaa, joka on teknisen suunnittelun ja Paatoksen visuaalisen ilmeen lisäksi vastannut yhä enemmän myös perinteisestä toimitustyöstä ja aktiivisesti sisällön tuottamisesta. Suurimmat kiitokset kuuluvat tietenkin lukijoille. Toisaalta Paatos ei näin taantuman aikaan ole enää asiakaslähtöinen lehti.
Päätoimittajat ja perustajajäsenet Mikko ja Joose
siirtyvät vanhempainneuvostoon.